Start to run ? Loop niet te hard van stapel !
Je overweegt te starten met lopen ? Lees dan eerst onderstaande tips :
-
Bouw op
Je vindt tegenwoordig overal apps en schema’s om het lopen op te starten. Wees niet ongeduldig of zelfs overmoedig en respecteer de hierin vooropgestelde timings. Een pauze van 1 tot zelfs 2 dagen tussen 2 loopsessies is een absolute vereiste. Geef je lichaam de nodige recuperatietijd. Voor sommigen kan het zelfs wenselijk zijn te beginnen met stappen om pas in een latere fase over te gaan naar lopen.
-
Drink water
Water heeft vooral een transportfunctie en zorgt voor het aanvoeren van voedingsstoffen en het afvoeren van afvalstoffen in ons lichaam. Wanneer je loopt, ga je ook vaker transpireren waardoor je vocht verliest. Op tijd drinken is dus de boodschap.
-
Stretch na het sporten
Vooraf heeft stretchen weinig zin. Na het sporten wacht je best een half uurtje om dan je spieren/pezen te gaan stretchen. Voor sommige sporten is dynamisch stretchen nodig, bij lopen volstaat vaak statisch stretchen. Vraag raad aan je kinesist of podoloog voor de juiste oefeningen.
-
Zorg voor de juiste loopschoen
Investeren in een paar degelijke loopschoenen is een absolute must. Iedere sport vraagt haar eigen schoen, zo ook de loopschoen. Weet ook dat deze gemiddeld 800 kilometer kunnen meegaan/-lopen. Nadien is een nieuw paar wenselijk. Weet je niet precies welk type loopschoen bij jou past ? Vraag raad bij je podoloog
-
Doe een loopanalyse
Je podoloog kan perfect in kaart brengen hoe het zit met je gewrichten, spierkracht, spierlengte en bewegingspatroon. Mogelijke blessurerisico’s (en eerdere blessures) komen in beeld en kunnen dus preventief worden aangepakt (door eventuele doorverwijzing). Tips en tricks worden meegegeven. Elke patiënt vraagt een andere aanpak. Indien nodig zal een podologische zool worden aangemeten om je lichaam zo minimaal mogelijk te belasten en zo ook je sportprestaties te verbeteren.
Wenst u meer informatie ? Neem hier contact op voor jouw stap onderzoek.