Wat kost een consultatie ?

 

Type Consultatie

Duur

Podologische consultatie 45 min 45 €
Stap onderzoek (metingen, stap-/loopanalyse + afdruk voeten) 90 min 80 €
Eerste controle na opstart zooltherapie 30 min 25 €
Jaarlijkse controle (exclusief kosten voor zoolaanpassingen) 45 min 45 €
Podologische zolen (exclusief perforatie zolen tbv 10€) 195 €
Podologische zolen tot en met 12 jaar (exclusief perforatie) 145 €
Podologische zolen : extra, identiek paar 145 €

Betalen kan : cash, via overschrijving of via smartphone (Payconic/Bancontact app). Helaas NIET via de bankkaart.

Podologische zolen zijn niet terugbetaald door het Riziv. Ben je echter aangesloten bij :

Helan (fusie Partena + OZ) : dan kan je elk jaar opnieuw 50€/paar terugvorderen. U ontvangt hiertoe een getekend formulier dat je kan idienen.

Liberale Mutualiteit : dan kan je om de 2 jaar 30€/paar terugvorderen. U ontvangt hiertoe een getekend formulier dt je kan indienen.

het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen of het Vlaams en Neutraal Ziekenfonds dan kan je elk jaar 50€/paar terugvorderen. U ontvangt een betalingsbewijs bij het ophalen van uw zolen dat u op uw beurt kan indienen.

Wat breng je mee?

  • een (nauw aansluitende) sportbroek tot boven de knie (in geval van ganganalyse)
  • je huidige schoenen (vergeet zeker je werkschoenen, wandelschoenen, sportschoenen en pantoffels niet !)
  • je huidige zolen (ook al draag je ze niet meer)
  • (een copie van) eerdere verslagen (RX, echo, MRI, botscan, kinesist, voorschrift huisarts, ..)

Veelgestelde vragen

Ik heb geen pijn aan mijn voeten maar wel aan mijn knie, heup, bekken of rug. Kan een stap onderzoek ook voor mij ?

Absoluut!

Juist dan is een stap onderzoek aangewezen. Je manier van stappen vertelt zo veel meer dan statische medische beeldvorming. De oorzaak van je pijn ligt immers niet altijd daar waar je de pijn ervaart. Vaak komt de klacht vanuit je manier van stappen. En dat doe je heus niet met die voeten alleen.

Lees ook meer in mijn blog hierover : 'Een mens in beweging vertelt toch meer dan 1 beeld ?'

Ontvang ik een verslag van het stap onderzoek?

Ja. Elke patiënt ontvangt van mij een verslag van zijn/haar stap onderzoek.

Dat is handig als naslagwerk voor later of om mee te nemen bij je huisarts, kinesist of osteopaat (zo kan die meteen gepersonaliseerd met jou aan de slag, je hoeft heus niet alle moeilijke woorden te onthouden).

Het mag dan pretentieus klinken, u vindt geen enkele podoloog die deze belofte waar kan maken.

Hoe lang duurt een stap onderzoek?

Reken op 75 minuten. Het is van belang een totaalbeeld te hebben van je schoengedrag, je historiek, jouw lichaam (en wat het kan/niet kan), jouw pijnen en uiteraard jouw manier van stappen.

Zoiets neemt tijd. U komt dan ook buiten met concrete informatie waar u wat aan heeft.

Kan er ook buiten de werkuren een afspraak gemaakt worden?

Dat kan: 1 avond per week en 1 zaterdagvoormiddag per 2 weken hou ik mijn deur open voor mensen die écht niet kunnen op een ander moment.

Maar die plaatsen zijn steeds als eerste ingevuld. Als je je overdag kan vrijmaken, ben je dus ook sneller van die pijn af.

Moet ik vooraf medische beeldvorming laten maken (RX foto, echo, MRI, ..)?

Dat is op zich niet noodzakelijk om met jou aan de slag te gaan, maar als je die voorhanden hebt (vaak is dat een code die je in het radiologisch centrum meekreeg), breng deze dan zeker mee. Ook eerdere medische verslagen kunnen nuttig zijn.      Tip : stuur de info vooraf door, zo start ik ook beter voorbereid aan je onderzoek.

Moet ik me extra voorbereiden?

Je ontvangt vooraf nog een mail met alles wat je op de afspraak dient mee te brengen.

Mogelijks vraag ik al iets meer door op je specifieke vraag bij het vastleggen van onze afspraak. Hoe meer informatie ik heb hoe sneller/beter we die pijn van jou kunnen aanpakken.

Klopt het dat ik uit de kleren moet bij een stap onderzoek?

Ja en neen. Het is uiteraard nodig om dit onderzoek te kunnen afnemen in short en zonder schoenen of sokken. Maar kijk niet raar op als ik je toch zou vragen ook je bovenkleding uit de doen.

De bewegingen van je bekken en romp kan ik nu eenmaal niet zien met je kleren aan. En die vertellen vaak nog net dat ietsje meer over jouw manier van stappen. Less is dus more.

Maar wees gerust : je slip en BH blijven aan.

Lees hier een ludieke blog 

Zal ik sowieso zolen moeten dragen na een stap onderzoek?

Uiteraard niet. U komt geen winkel binnen alwaar zolen kunnen ‘gekocht’ worden.

Afgaande op jouw verhaal, jouw lichaam en jouw manier van stappen zal, geheel in samenspraak met jou, worden overlegd wat de te volgen therapie zal zijn.

Dat kan gaan om een aanpassing van je schoengedrag, de opstart van zooltherapie of een doorverwijzing naar een kinesist/osteopaat. Of een combinatie hiervan.

Moet ik speciale schoenen dragen indien ik met zolen start?

Dat is niet noodzakelijk zo. 

Soms kan het nodig zijn een maatje groter te kiezen om de zolen goed in de schoenen te laten passen.

Je vindt tegenwoordig ook al heel makkelijk schoenen met uitneembare zool. En de sneakermode helpt ook 😉

Hoe lang gaat een paar zolen mee?

Dat is moeilijk te zeggen. Alles hangt af van de intensiteit waarmee je ze gaat dragen. Bij het dragen van de zolen in je dagelijks leven kan je stellen dat ze met gemak 3 jaar mee gaan (vaak is dat zelfs langer). Wanneer je hiermee ook gaat sporten, zal dit de levensduur echter verkorten.

Bij het lopen drukken we de levensduur eerder uit in kilometers. Een afstand van 800 kilometers per paar loopschoenen is gangbaar. Voor je zolen geldt meestal het dubbele.

Tip : Je kan de zolen ook wassen (30°, doch NIET in of bij een warmtebron laten drogen). Dit zal de levensduur van je zolen zeker ten goede komen.

Waarom kost een paar podologische zolen zo veel?

Serieus? Ik twijfelde even om die vraag in deze FAQs op te nemen, maar omdat ze toch geregeld wordt gesteld, nam ik ze toch maar in het lijstje op.

Bedenk even wat die pijn van jou al heeft gekost (aan lijden en aan euro’s). Of beter : hoe je die kosten binnenkort kan verminderen/vermijden. 

Verdeeld over 3 jaar kost je zool 65€ per jaar (of 5.4€ per maand). Je geeft mogelijks meer uit aan Netflix 😉

Als je pijn hiermee vermindert of zelfs verdwijnt dan is dat de investering toch meer dan waard, niet ?

En ik zou het natuurlijk ook nog kunnen hebben over de kwalitatieve materialen die worden gebruikt (je zool gaat daarom met gemak 3 jaar mee), de manier waarop je voetafdruk wordt genomen (gepatenteerd door BORGinsole), de metingen en de bewegende beelden die ik analyseer (en heranalyseer) voor jou, de aanpassingen die achteraf nog mogelijk zijn, de hardheid die op jouw noden wordt afgestemd, enz …

Komen er na het stap onderzoek nog extra kosten/sessies bij?

Dat hangt af van het plan van aanpak.

In het geval zooltherapie is aangewezen, reken dan op een extra investering van 195€. Je doet makkelijk 3 jaar met 1 paar, dus dat is amper 65€ per jaar of 5.4€ per maand. En dat is jouw lichaam toch wel waard? Tenzij je je actieve leven liever inruilt voor de zetel, natuurlijk. Dan kan je beter toch dat abonnement op Netflix nemen ...

Doorgaans wordt nog 1 opvolg sessie ingepland (25€). Ik bewaak namelijk graag op of je goed op weg bent en ben altijd benieuwd of ik nog wat extra voor je kan doen. En geloof me : vaak ga je nog met een extra tip naar huis !

Maar eerlijk : 4 op 5 heeft de controle afspraak niet nodig omdat ze na 2 weken al goed op weg zijn 😉

 

Is er terugbetaling van het Riziv?

Op dit moment is dat (nog) niet het geval. Maar je komt wel op afspraak bij mij zonder voorafgaand voorschrift van een specialist-geneesheer of huisarts (dus dat consult spaar je al uit) én je doet makkelijk 3 jaar met 1 paar, dus dat is amper 65€ per jaar of zelfs 5.4€ per maand. En dat is jouw lichaam toch wel waard?

Weet wel : voor podologische zolen gelden wel volgende tegemoetkomingen :

Helan (fusie Partena + OZ) : hier kan je wel 50€/paar/jaar terugvorderen

Liberale Mutualiteit : hier kan je wel 30€/paar/2 jaar terugvorderen.  

Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen en Vlaame en Neutraal Ziekenfonds : hier kan je wel 50€/paar/jaar terugvorderen.

 

Wat is het verschil tussen orthopedische en podologische zolen?

Een orthopedisch technieker/bandagist (of de voorschrijvend arts zelf)neemt een statische voetafdruk onder de vorm van een gips- of schuimafdruk en doet een maatname van je voeten. De zolen worden aangemaakt op basis van (voorgevormd) basismateriaal. Ze worden verstrekt na een erkend medisch advies, en zijn ze enkel verkrijgbaar op voorschrift van een gespecialiseerde arts (zoals een orthopedisch chirurg, geneesheer gespecialiseerd in fysische geneeskunde, reumatoloog of pediater). Een orthopedisch paar wordt om de 2 jaar vernieuwd.

Voor sommige patiënten kan dit een prima oplossing zijn, doch in veel gevallen is een grondiger, persoonlijker, onderzoek aangewezen waarbij ook gewrichtsmetingen, spierkrachten, spierlengtes en/of bewegende beelden noodzakelijk zijn om tot een totaalbeeld te komen.

Veel pijnklachten kennen hun oorzaak immers precies door die (verkeerde) stap/loop bewegingen en deze haal je niet enkel uit een statische voetafdruk en maatname van de voeten. Een podologisch stap onderzoek is dan sterk aanbevolen.

Als stap analist  maak ik gebruik van informatie uit je bewegende beelden, je gewrichtsmetingen en een aangepaste voetafdruk en zal ik vooral werken met sturingen in voor- en/of achtervoeten. Er wordt niet vertrokken van basismateriaal.  Podologische zolen gaan gemiddeld 4 jaar mee.

Lees hierover ook meer in mijn blog 'Steunzolen ? Neen dat doe ik niet !'

Wat is het verschil tussen pedicures en podologen?

U kan bij een podoloog terecht in geval van specifieke klachten : nagelproblemen, teenproblemen, huidproblemen, diabetesvoeten, reumavoeten, ..

Weet wel dat steeds de oorzaak van je problemen getraceerd zal worden door een klinisch en/of biomechanisch onderzoek. Het is niet mijn manier van werken om steeds weer dezelfde symptomen aan te pakken zonder daarbij de oorzaak op te zoeken  en een passende (langdurige) oplossing aan te bieden.

Voor esthetische behandelingen en verzorging van gezonde voeten bent u bij een (medisch) pedicure in betere handen. 

Noot : ik doe voortaan enkel nog stap onderzoeken (geen voetzorg)

Klaar om te blijven gaan?

Maak een afspraak

Je kan via de online agenda zelf een afspraak inplannen. Klik hier.

Niet zeker of ik jou kan verder helpen? Of heb je een andere vraag ?

Contacteer me vrijblijvend via het formulier links hiernaast of stuur een e-mail naar info@ingridwillems.be. Ik beantwoord jouw vraag zo snel mogelijk. Zo verlies jij geen tijd en ben je altijd goed geholpen.

OPGELET : voor voetverzorgingen en specifieke nagel-en huidproblemen is een patiëntenstop ingevoerd.

U kan hiervoor beter terecht bij mijn collega pedicure, Karen Claes (0475/76.04.32).  Zij werkt in dezelfde praktijk.

Podoloog Ingrid Willems - Staponderzoek