Maak jij ook soms deze fout ?
Ze vraagt om een algemene check-up van haar lichaam. Want, zo stelt ze, ik loop 3 keer per week en wil dit graag nog lang blijven doen.
We hebben het over een dame van begin de 50, inzet van de menopauze, te hoog gewicht volgens haar lengte (voor een groot stuk ook genetisch meegegeven) en een zittende job.
Dan is 3 maal lopen per week best veel. Want dat zijn telkens pieken in vergelijking met de rest van de (rustige) week. Ook al doet ze dit al 15 jaar.
Ik begrijp haar bezorgdheid.
Bovendien, stelt ze, had ze recent last van een spierscheurtje én een embolie in dezelfde kuit. Een embolie is een bloedklonter (of trombose) die zich losmaakt in je bloedvat en gaat rondreizen. Recente beeldvorming bevestigde intussen echter een herstel van beide klachten.
Ik maak meteen de fout te denken dat ik voor die bloedklonter niets kan betekenen.
Ik focus verder op die spierscheur en hoe ik haar manier van stappen zou kunnen optimaliseren.
En dat kan zeker. Ze stapt namelijk met beide hielen iets te fel naar binnen geklikt waardoor ze een specifieke spier meteen buiten spel zet. Ze gebruikt daarom haar kuitspieren als grote troef. En dat is aan die kuiten ook te zien én te voelen : keihard en één brok spanning.
Bij het lopen zien we die bewegingen als in een vergrootglas nog tot 5 keer groeien. Voor mij werkt dit als de spreekwoordelijke rode lap !
In haar geval kunnen podologische zolen in combinatie met de juiste kinesitherapie er zeker voor zorgen dat ze efficiënter gaat lopen en die kuiten gaat ontlasten. Dat is hoog nodig om (eerder vroeg dan laat) blessures te vermijden.
Klaar als een klontje.
Maar haar verwachting mag niet zijn dat ze met deze zolen geen bloedklonters meer zou gaan ontwikkelen, zo voegde ik eraan toe.
En dat was meteen een onvergeeflijk domme zet van mij. Dat heb je dan door in hokjes te denken ..
Natuurlijk kunnen die zolen dit niet vermijden. Maar ze kunnen wél een positieve invloed hebben ! Als we bedenken dat ze met die zolen haar kuiten zal kunnen sparen, zal zich dit meteen ook uiten in kuitspieren die minder plaats zullen vragen rondom dat kuitbeen. Op die manier krijgen de bloedvaten aldaar opnieuw zuurstof. Dat is één.
Bovendien zal ze minder snel in blessuretijd zitten en dus langer kunnen blijven lopen, lees bewegen. En bewegen is belangrijk voor een vlotte bloedcirculatie in onze aderen en venen. Dat is dus twee.
Klaar als een klontje.
Volgende keer zet ik deze twee voordelen metéén in de verf. Of hoe je out of the box moet durven denken !
#daretothink #outofthebox
Meer info ? Neem hier contact op voor jouw stap onderzoek