Als stappen niet vanzelf gaat ..

door 11 april 2024algemeen

Wist je dat elke voet 26 botten telt en 33 gewrichten ?

En als je bedenkt dat elk gewricht telkens een schakel is tussen twee botten waardoor deze ten opzichte van elkaar kunnen bewegen, dan beweegt er dus heel wat in je voeten ! En die voeten zijn maar zo sterk als de zwakste schakel. Elk gewricht heeft dus zijn belang.

Wanneer bij het stappen een gewricht niet optimaal functioneert, zal dit automatisch in alle omliggende gewrichten gecompenseerd worden. Op zich is dat zeer ingenieus van ons lichaam, maar het houdt natuurlijk in dat bepaalde gewrichten er een extra ‘taak’ bij krijgen. En wanneer dit te lang gaat duren, kan dat nadelige gevolgen hebben ter hoogte van botten, gewrichten, ligamenten, spieren, zenuwen, fascia en zelfs aders.

Je kan het vergelijken met vallende DOMINO stenen : zolang de blokjes in de juiste verhouding staan ten opzichte van elkaar, blijft de ketting lopen. Bij het minste foutje loopt ze (op korte of lange termijn) vast. Alleen met een extra duwtje zal ze verder kunnen. Je begrijpt meteen de keuze voor mijn logo 🙂 !

Als podoloog willen we precies de bewegingsmogelijkheden van zo veel mogelijk gewrichten in de onderste ledematen in kaart brengen. Op die manier kunnen we meteen nagaan of je gewrichten (structureel) te veel of te weinig kunnen bewegen.
Bovendien kijken we ook nauwgezet je stappatroon na (een high speed camera capteert gemiddeld 60 beelden per seconde!).

Beide gegevens worden dan aan de uw pijnklacht/zorgvraag gelinkt.

Met andere woorden : “(waar) hapert jouw DOMINO ketting ?”

De zwakste schakel wordt dan aangepakt. Dit kan gaan om aangepast schoengedrag, kinesitherapie en/of zooltherapie.

Heeft u een klacht bij het stappen ? Boek hier jouw stap onderzoek.

Want wie zijn zwakke schakel kent, kan alleen maar sterker worden !